Reuma

Reuma en feiten

Reuma is een aandoening aan gewrichten, pezen, spieren en botten. De oorzaak is niet het gevolg van een ongeval of kneuzing maar een auto-immuun ziekte.

Het is een ziekte die chronisch is en vaak alleen maar toeneemt.

Het ziektebeeld verloopt erg grillig, van goede tot slechte momenten en/of dagen. De klachten die mensen met reuma hebben zijn vaak pijn, stijfheid en vermoeidheid. Mensen met reuma hebben niet alleen last van de voeten, vaak ook van de handen. Hierdoor is het verzorgen van de voeten dan ook vaak een probleem.

De voeten van een reuma patiënt zijn in veel gevallen extra risico vol en gevoelig. Door de gewricht/slijmbeurs ontstekingen, slijtage aan en in de gewrichten, kwetsbare huid en stand verandering van de voeten en tenen. Door het dunner worden van het vetkussen onder de bal van de voet, de afwijkende stand van de voet en/of tenen, niet meer goed passende schoenen, treedt er vaak een de voeten ongewenst eelt en likdoorn vorming op. Bij het niet tijdig behandelen door ervaren medisch pedicure kan dit leiden tot vervelende klachten, meer pijn en/of wondjes.

Door de beperkte bewegingsvrijheid en/of door herhaaldelijke verdrukking van de tenen krijgt de reumapatiënt ook te maken met nagelafwijkingen. De nagels zijn vaak verdikt en vergroeid. Het op tijd laten behandelen van deze problemen van de nagel voorkomt dit extra druk, of ingroeien van de nagel.

  

De medisch pedicure.

Heeft u last van een of meerdere vormen van reumatische aandoeningen is het belangrijk om de voeten te laten verzorgen door een medisch pedicure.

De medisch pedicure is opgeleid om uw voeten op verantwoorde professionele wijze te behandelen.

Wanneer u (nog) geen klachten heeft is het ook raadzaam regelmatig uw voeten te laten verzorgen en te controleren om problemen te voorkomen. Voor advies van goede voetverzorgingsproducten , sokken een schoenen kunt u ook bij mij als medisch pedicure terecht.

 

Vergoeding

In sommige situaties kunt u voor een gedeeltelijke vergoeding van uw ziektekosten in aanmerking komen. Informeer hiervoor bij uw verzekering. Het is wel belangrijk dat u bij het eerste bezoek aan de medisch pedicure een verwijsbrief van de arts meeneemt.